Zgodovina, sedanjost, prihodnost

ZGODOVINA...
Velika večina stvari v naši realnosti se zgodi spontano, brez velikih načrtov, nato pa rastejo in se razvijajo v odvisnosti od številnih okoliščin, predvsem pa od ljudi, ki so njihovi tvorci oz nosilci, in odločilno vplivajo na njihovo vsebino, kvaliteto in obstoj. Tako je tudi v primeru KMN OPLAST Kobarid. 
Ideja se je rodila poleti 2002 v neformalnem pogovoru nekaj zanesenjakov, ki so ugotavljali, da bi se iz številnih rekreativnih igralcev malega nogometa v našem okolju dalo sestaviti solidno ekipo, ki bi lahko nastopala tudi v uradnih tekmovanjih NZS. Kot pravi športniki so prešli od besed k dejanjem in k sodelovanju pritegnili še nekaj posameznikov, ki so idejo organizacijsko, kadrovsko in finančno nadgradili. Že septembra istega leta se je klub s člansko ekipo vključil v tekmovanje v 2. slovenski malonogometni ligi – zahod. 
FotoPrvaki2010V prvi sezoni (2002/2003) je bilo ogromno učenja na napakah, kljub temu pa je ekipa zasedla 3. mesto. Že v naslednji sezoni je klub postal pravi »hit«, saj si je s samo enim porazom v rednem delu prvenstva priboril pravico do kvalifikacij, preko njih pa se je uvrstil v 1. ligo. Izjemen uspeh pa je bil, da se je že v tej sezoni prebil do finala na zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja, ki ga je tudi vzorno organiziral in slovenska futsal javnost je bila prvič priča posoškemu »el clasicu«, v katerem  pa je bil sosednji Puntar boljši.
V naslednjih dveh sezonah je klub dvakrat postal pokalni prvak Slovenije, v državnem prvenstvu pa se je uvrščal v zlato sredino in nabiral izkušnje, postopoma pa je gradil tudi strukturo ekip v mlajših starostnih kategorijah.
Sledilo je prelomno obdobje, v katerem je bil obstoj kluba na resni preizkušnji. Kljub izpadu iz prve lige v sezoni 2006/07, so igralci in ključni ljudje kluba zmogli dovolj modrosti, energije in pripadnosti klubu, da so strnili vrste in se že v naslednji sezoni vrnili na prvoligaško sceno. 
Od takrat dalje je klub vselej v igri za najvišja mesta tako v državnem prvenstvu kot tudi v pokalu, postal je torej eden najpomembnejših akterjev v slovenskem futsalu, krona vsega pa je naslov državnih prvakov v sezoni 2009/10 ter nastop med evropskimi velikani futsala. 
Klub se ne ponaša z ekstremno dolgo zgodovino, je pa ta zelo pestra in bogata. Poleg treh članskih lovorik je klub ponosen tudi na šest naslovov državnih prvakov v različnih mlajših starostnih kategorijah, pa na številne igralci, ki so nosili dres z državnim grbom tako v članski kot v mladi reprezentanci. Poseben zaščitni znak kluba pa njegovi zvesti navijači. Soške bombe in ostali privrženci v Kobaridu zagotavljajo, da ima klub vsa leta od obstoja dalje največje številom obiskovalcev na domačih tekmah med vsemi ekipami slovenskega futsala, kljub temperamentnemu navijanju, pa se v domači dvorani kluba še ni bilo omembe vrednega incidenta. 
 
SEDANJOST…Slovaska2
Danes ima klub skoraj 100 registriranih igralcev in nastopa s petimi starostnimi kategorijami v slovenskem državnem prvenstvu. Ves čas v sezoni v klubu dela okoli 30 klubskih aktivistov in strokovno-tehničnega osebja, občasno (ob večjih prireditvah) pa priskoči na pomoč še najmanj toliko ljudi. Delovanje kluba je še vedno zasnovano na prostovoljnem delu in na zelo preprosti temeljni predpostavki - posamezniki so pomembni, a ne odločilni, odločilen je KOLEKTIV, ki ima MOTIV, ki je dobro povezan z LOKALNIM OKOLJEM in ki zna in zmore ob danih  materialnih oz. finančnih pogojih dosegati optimalne rezultate.   
Na tej temeljni filozofiji delovanja klub postavlja svoje letne cilje, ki so vselej visoki.  Visoke cilje nam je na srce položil lastnik glavnega pokrovitelja kluba - družba Oplast d.o.o., ki nam je nekoč dejal: »V poslu ni mirovanja - ali napreduješ ali pa nazaduješ, saj te takrat ko misliš da miruješ, drugi prehitevajo.«
 
…IN PRIHODNOST
Klub želi ostati v vrhu najbolje organiziranih futsal klubov v Sloveniji, ohraniti pridobljeni sloves stabilnega in  urejenega športnega kluba in se nadalje razvijati na vseh področjih. Stalni cilj kluba pa je tudi nadaljnja graditev homogenosti in prijateljstva med vsemi, ki v njem delujejo.
Ne gre namreč samo za rezultate v tekmovalnem smislu. Morda je še bolj pomembna družbena (socialna) komponenta. V klubu namreč otrokom in mladim iz Posočja ponujamo možnost, da s pomočjo športa rastejo in se razvijajo v zrele in odgovorne osebnosti. Da se naučijo trdo delati in biti samozavestni, a tudi samokritični ter sposobni sodelovanja z drugimi in skupinskega dela, da torej okusijo »šolo življenja«, v katerem nenehno iščemo načine kako svojo individualnost potrjevati v družbi.
 
 
 
KMN Oplast Kobarid - Vse pravice pridržane 2013.